Zelf pensioen opbouwen

Zelf-pensioen-opbouwenHet zal niet aan je voorbij zijn gegaan dat de pensioenen al een tijd onder druk staan. Voor sommige mensen is dit de aanleiding om zelf extra pensioen op te gaan bouwen. Hierbij sparen ze bijvoorbeeld maandelijks een bepaald bedrag om later meer zekerheid over een goed pensioen te hebben. Maar waar kan je zoal aan denken indien je zelf pensioen wilt op gaan bouwen? In dit artikel lees je hier enkele tips over.

Gebruik het belastingvoordeel

Er zijn verschillende financiële producten beschikbaar waarmee je kunt gaan sparen om zelf extra pensioen op te bouwen. Zo kun je bijvoorbeeld een bankspaarrekening openen. Het voordeel van een dergelijke spaarrekening is dat je vrijgesteld wordt van de vermogensrendementsheffing in de periode dat je het vermogen aan het opbouwen bent. Bovendien telt de belastingdienst het opgebouwde bedrag niet op bij eigen vermogen. Wanneer je uiteindelijk van de bankspaarrekening, gaat opnemen, dan ben je inkomstenbelasting verschuldigd.

Om gebruik te kunnen maken van het belastingvoordeel, stelt de overheid als voorwaarde dat je een pensioenstekort moet hebben. Het is dus aan te raden om eerst contact op te nemen met de belastingdienst voordat je enthousiast een bankspaarrekening gaat openen

Spaar wat je kunt missen

Het is natuurlijk fijn om later een goed pensioen te hebben, maar het zou vervelend zijn als je door het opzij leggen van geld in de financiële problemen komt. Leg het geld voor later daarom alleen opzij als je zeker weet dat je het geld kunt missen. Dat betekent overigens niet dat je dan geen potjes voor later kunt opbouwen.

Er zijn namelijk ook tal van spaarrekeningen en deposito’s waar je tegen een hogere rente kunt sparen dan wanneer je je geld op een reguliere spaarrekening laat staan. Ook besluiten sommige mensen om met een deel van het geld dat ze kunnen missen te gaan beleggen in aandelen en op die manier pensioen op te bouwen. Het is dan echter wel belangrijk dat je weet hoe je moet beleggen, anders loop je het risico dat je je spaargeld binnen korte tijd op de beurs verliest.

Investeren in onroerend goed

Met name ondernemers die geen pensioen opbouwen kiezen er in sommige gevallen voor om spaargeld te investeren in de aankoop van woningen. Deze woningen verhuren ze dan en met de opbrengst uit de huur kunnen ze vaak zelfs al wat geld sparen. Wanneer ze met pensioen gaan worden de woningen verkocht en eten de oud ondernemers in de loop der jaren hun huizen langzaam op.

Tot slot

Zelf pensioen opbouwen kan op meerdere manieren. Wat belangrijk is, is dat je een manier zoekt die bij jou past. Hierbij kan een pensioenadviseur je wellicht hulp bieden. Verdiep je in ieder geval in de diverse mogelijkheden die er zijn en maak een weloverwogen beslissing. Op die manier is de kans het grootst dat je op je ouwe dag geen geldzorgen hebt en heerlijk van je pensioen kunt genieten.