Dé 7 beste tips om geld te besparen

Crisis of niet, op je kosten besparen is altijd goed. In dit artikel komen praktisch bruikbare tips aan de orde die je direct kunt toepassen. Succesverhalen en andere bruikbare tips ontvangen wij graag via de e-mail: contact@efiob.com).

1.Geef tweedehands meubilair een kans

Zeker in tijden van crisis is er een overvloed aan dure meubelen die worden verkocht door mensen die het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Dé kans om tegen een scherpe prijs mooi meubilair aan te schaffen. Je hoeft tegenwoordig niet langer naar tweedehands meubelen te zoeken, dan wanneer je nieuw meubilair zou aanschaffen. Er zijn namelijk zat bedrijven die hun business uit de markt voor tweedehands meublair halen. Dus… even Googlen loont voordat je de hoofdprijs aan een nieuwe inrichting betaalt.

2.Het leasen van een fiets kan je zelfs geld opleveren!

Dat de overheid het autoverkeer wilt verminderen is bekend. Minder bekend is dat werkgevers subsidie kunnen aanvragen om hun personeel eens in de vijf jaar gratis een fiets te geven. Zoek, voordat je naar jouw baas stapt, wel eerst van tevoren uit of er een subsidieregeling bestaat voor de branche waarin je actief bent.

3.Papier niet hier

Op papierverbruik valt bij veel mensen nogal wat te besparen. Veel documenten worden nog altijd uitgeprint. Vaak is dit niet nodig, maar omdat het een gewoonte is doen veel mensen het toch. Veel formulieren kunnen tegenwoordig digitaal ingevuld worden, dus printen is lang niet altijd noodzakelijk.

4.Check je verzekeringen

Sta ieder jaar eens stil bij je verzekeringen. Moet je bijvoorbeeld je auto nog langer all risk verzekeren? Is die caravan inmiddels niet afgeschreven, zodat je bij eventueel verlies toch nog maar een klein bedrag vergoed krijgt? Wees kritisch en eerlijk naar jezelf en verzeker alleen wat je echt belangrijk vindt.

5.Gebruik gratis software

Vaak geven mensen veel geld uit aan allerlei software. Sommige software zal je daadwerkelijk moeten kopen, maar voor veel software is een prima gratis alternatief te downloaden. Google maar eens op gratis versies van software die je gebruikt, foto’s bewerken kan je bijvoorbeeld eenvoudig doen met het gratis softwareprogramma GIMP.

6.Sluit computers af

Computers gebruiken in de standby modus ongeveer 33% van de stroom die ze verbruiken als hij aanstaat. Sluit alle computers die niet worden gebruikt dus af. Nog beter is het om met laptops te werken, vaak zijn laptops zuiniger dan desktops. Zet overigens alle apparatuur uit als je er geen gebruik van maakt.

7.Spaarlampen besparen écht

Even ter vergelijking: een gloeilamp van 100 watt geeft evenveel licht als een spaarlamp van 20 watt, maar verbruikt dan wel 5 keer zoveel energie. Daarnaast gaan spaarlampen langer mee dan gloeilampen. Overal kan je ervan uit gaan dat de elektriciteitsrekening met vijf procent daalt wanneer je de helft van de gloeilampen in huis vervangt door spaarlampen.

Maak er een uitdaging van!

Zie besparen niet als een vervelende klus, maar als een uitdaging. Als je besparen op die manier benadert, dan wordt het niet alleen leuk, maar levert het door je motivatie ook nog eens meer op!