Collectief inkopen: voordelig of duur?

Op een donderdagavond zat ik het televisieprogramma ‘Een dubbeltje op zijn kant’ te kijken. Ik was benieuwd hoe de familie in de problemen was gekomen en hoe dit opgelost kon worden. Wellicht kon ik er nog belangrijke informatie uit halen voor Efiob. Al snel werd de familie door de financieel adviseur gewezen op de overstapservice ‘Sloop de Crisis’, een inkoopcollectief waarmee zij veel geld kunnen besparen op vaste lasten. De familie reageerde enthousiast op deze actie. Dit heeft mij ertoe bewogen om een klein onderzoek te doen naar de werking van collectief inkopen. Kom je voordeliger uit op deze manier van besparen? Of is het juist duurder? En voor welke mensen is een inkoopcollectief een praktisch middel voor een gezonde financiële huishouding?

Sloop de Crisis is een inkoopcollectief om te besparen op vaste lasten zoals energie, zorgverzekeringen, mobiele telefonie, alles-in-één pakketten en schade- en autoverzekeringen. Sloop de Crisis is niet de enige die dit middel van kostenbesparing aanbiedt. Er zijn nog vele andere aanbieders die net als Sloop de Crisis veilingen organiseert en op inkoopcollectief een goedkoper aanbod kunnen doen. De Vastelastenbond is onafhankelijk en werkt op dezelfde manier. Daarnaast zijn er nog de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de ANWB.

Al aan het begin van dit kleine onderzoek stuitte ik een merkwaardige tekst van de Vastelastenbond (http://www.vastelastenbond.nl/sloop-de-crisis). Sloop de Crisis zou een initiatief zijn van dezelfde persoon die de mede-oprichter en directeur is van de Nederlandse Energie Maatschappij. Dat klinkt al niet erg betrouwbaar, maar vervolgens blijkt volgens de website van Energieleveranciers.nl – die zelf energieleveranciers vergelijkt – dat in 2014 de Nederlandse Energie Maatschappij tweemaal het beste uit de test is gekomen bij Sloop de Crisis (www.energieleveranciers.nl/sloop-de-crisis). Toeval? Vervolgens blijkt dat het beste aanbod uit de veiling nog niet het goedkoopst was, zoals in de volgende tekst van Energieleveranciers.nl (www.energieleveranciers.nl/sloop-de-crisis) is te lezen:

In maart en juni 2014 vonden twee energieveilingen van Sloop De Crisis plaats. Winnaars van deze veilingen waren beide keren de Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie. Het aanbod van Sloop De Crisis was echter niet het scherpst in de markt. In juni betaalde een huishouden met een gemiddeld verbruik voor een contract via Sloop de Crisis.nl € 43,- per jaar meer dan overstappen naar het goedkoopste contract op Energieleveranciers.nl.

Wat betreft de vraag over hoe voordelig collectief inkopen nou eigenlijk is: via Sloop de Crisis niet voordelig genoeg. De aanbiedingen kunnen blijkbaar nog scherper worden bij een degelijk eigen onderzoek. Daarnaast is het maar de vraag of de resultaten betrouwbaar genoeg zijn.

Aangezien er nog andere aanbieders zijn voor het collectief inkopen, gaat het onderzoek verder. Is het voordelig of duur om via andere aanbieders collectief in te kopen?

Ten eerste moet men niet vergeten dat bij een energieveiling de uitslagen met gemiddelden worden berekend. Voor jou persoonlijk zou het resultaat er dus anders uit kunnen zien. Aan de hand van de resultaten uit je eigen vergelijking zou je voordeliger uitkomen dan bij de resultaten van een energieveiling. Bovendien doen niet alle leveranciers mee met energieveilingen.

En wat hebben de organisatoren zelf eigenlijk aan het organiseren van een collectieve inkoop? Het antwoord hierop maakt gelijk een hoop helder. De energieleveranciers die meedoen aan een collectieve inkoop of een energieveiling betalen organisatiekosten. Hier verdienen de organisatoren goed aan, maar dit zorgt er ook voor dat sommige leveranciers niet deelnemen. De organisatoren en deelnemers bepalen van te voren een kortingspercentage waar aan voldaan moet worden om te kunnen deelnemen. De kleinere energiebedrijven die een lager bod geven, doen daarom niet mee. Terwijl zij wel veel goedkoper kunnen zijn. Het artikel ‘Collectief inkopen van energie is niet altijd goedkoper’ van de Volkskrant van 9 maart 2012 (www.volkskrant.nl/dossier-archief/collectief-inkopen-van-energie-is-niet-altijd-goedkoper~a3222527/)zegt het volgende:

Voor elke deelnemer betaalt de energieleverancier aan de veilingorganisator. Voor de Consumentenbond en Veronica is dat 30 euro, Vereniging Eigen Huis krijgt 40 euro per overstapper en de ANWB 35 euro.‘ Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis geeft in dit artikel aan dat dit wel nodig is voor de kosten van het organiseren van veilingen. Dat is begrijpelijk, maar wel erg jammer van alle leveranciers die dus niet aan bod komen in de veilingen en die wellicht een scherper aanbod kunnen doen.

De conclusie: met collectief inkopen hoef je niet altijd voordeliger uit te komen. Dit kan wel als je naast de resultaten van energieveilingen ook een eigen onderzoek uitvoert. In je eigen onderzoek voeg je ook de minder bekende en kleinere leveranciers toe. Als het aanbod uit de collectieve aankoop overeen komt met andere energievergelijkingen, of lager uitkomt, is het een goede deal. Houd er daarbij rekening mee dat een aanbod wat persoonlijk is afgestemd op jouw situatie, kan verschillen met de gemiddelden in de resultaten van prijsvergelijkingen. Kortom: vertrouw niet blind op de uitkomsten van een collectieve inkoop.

Het volgende filmpje is een oude commercial van de Consumentenbond over hun energiecollectief. Iedereen is zeer enthousiast over het collectief en geeft aan dat je hiermee veel geld kunt besparen. In de commercial zal natuurlijk niets gezegd worden over het feit dat je goedkoper uit kan zijn als je zelf op zoek gaat naar een goedkopere energieleverancier. Een goed voorbeeld van een commercial die je met een korreltje zout moet nemen: